Zorg en Ontspanning
Zorgmassages in de ouderen-, oncologische-, en palliatieve zorg
Zorgmassage, de aanraking die raakt.......
Title
Ga naar de inhoud

Mooie momenten

Zorg en Ontspanning
 
7 februari 2020
Bij aankomst tref ik mevrouw X al aan in de hal aan al zoekende naar iets maar ook weer naar niets. De verzorging geeft te kennen al dagen niks met mevrouw te kunnen. Ze is enorm boos wat de laatste tijden wel vaker is. Wellicht is er nu een medische reden bij wat ze onderzoeken maar de massage niet in de weg staat.Bijna smekend vragen ze of ik iets kan betekenen voor mevrouw. Zo boos als ze was loopt ze toch mee naar haar kamer. Meestal gebruik ik er een aparte ruimte voor op deze locatie . Voor nu leek me dit niet de juiste keuze.

Mevrouw loopt rustig en zoekende mee naar haar kamer waar ze na een stimulerende zachte zin gaat zitten. Dit keer geen geuren, muziek of andere prikkels waardoor ze afgeleid kan worden. Waar vaak genoeg juist wel de geuren en muziek haar stemming kon beïnvloeden voelde het voor nu niet goed om dit in te zetten. Ik creëer een onthullende houding waarin ik haar een cocon gevoel geef. Ze mag nu heel klein zijn, zich veilig en warm voelen. Vanuit daar start ik met masseren over de pyama heen. Lichte, zachte strijkingen afgewisseld met een wat stevigere greep en vasthoudendheid. Met als doel het gevoel geven dat ze er mag zijn in het hier en nu. Gelaten laat ze de strijkingen toe. Haar lichaam ontspant en ik laat los....
 
Al kijken wat ze gaat doen trekt ze haar knieën naar zich toe en slaat haar armen erom heen. Ze zoekt zelf naar de geborgenheid, voelt het .... en laat los. Ik pak haar handen en sluit mijn handen om haar handen en daarna gaan de ogen open..... Al kijkend naar de "tovertrolley" en dan weer naar mij weet ze dat deze dicht blijft deze keer. Voor nu is dit goed..... Soms heb je alleen je handen, gevoel en je aanwezigheid nodig om iemand tot rust te brengen en te laten voelen wie ze was, is en mag zijn.......
 
 
6 februari 2020
De deur staat op een kier zoals altijd. Ik gluur door de deuropening om te kijken of de verzorging bezig is om u te helpen. Nee, ik zie u verlaten zitten in uw rolstoel al starend in het niets. In het niets want u ziet vrijwel niets meer. Elke keer weer heb ik de neiging om hard te praten tegen u terwijl dat helemaal niet nodig is. Niets kunnen zien wil niet zeggen dat u ook niks hoort. Het is niet moeilijk om met u te communiceren. Duidelijk praten, langzaam spreken en gericht op u dan gaat het heel goed. U bent het liefst op uw kamer, want in groepsband is het vrijwel niet mogelijk voor u om een gesprek te volgen en klinkt er veel gesuis in uw oren. Eigenlijk bent u van iedereen afhankelijk om de dag door te komen. Er is vrijwel geen activiteit waaraan u kunt deelnemen. Ondertussen begroet ik u en zet mijn spullen klaar voor een zorgmassage van het gelaat (gezichtsbehandeling). Ik praat niet met u omdat ik met mijn rug naar u toe sta waardoor u een gesprek niet kan volgen. Langzaam tref ik voorbereidingen bij u en we zijn klaar voor de uw behandeling. Ik neem uw gezicht zachtjes in mijn handen en start met de zorgmassage van het gelaat. Heerlijk vindt u de warme compressen op uw gezicht te voelen. Zachtjes reinig ik uw huid, vervolgens gaan verder met een zachte peeling en u vertrouwt mij volledig doordat ik alles benoem wat ik doe zodat u niet hoeft te schrikken van wat er gaat gebeuren omdat u het niet ziet aankomen. Overtollige haartjes verwijderen vindt u verschrikkelijk maar met uw eigen apparaatje met een herkenbaar geluid is het goed. Ter afsluiting breng ik de heerlijke dagcréme aan en masseer zachtjes uw gelaat en nog even kort de schouder en nek. Het maakt u blij, ontspannen en licht opgetogen geeft u aan dat het gezicht zo voelt heerlijk zacht voelt en de aanraking prettig is. In uw appartement hangt overal de intense en liefdevolle geur van roos van deze verzorgingsproducten Na afloop staart u weer voor u uit. Alleen nu zit u erbij met een roze blos op de wangen, voldaan en met een glimlach op uw gezicht. Wat is het toch fijn om op die manier iets voor u te kunnen betekenen. Zorgmassage van het gelaat is ook zo waardevol....
 
 
29-12-2019 Handverzorging - aandacht - comfort
Handverzorging en of in combinatie met handmassage is een kleine bijkomstigheid van Zorg en Ontspanning. Alle cliënten gaan naar of hebben een pedicure aan huis. Handverzorging is daar en tegen niet altijd vanzelfsprekend. Zeker niet als een cliënt nog zelfstandig woont. De cliënt probeert vaak de nagels te verzorgen. Vaak is er maar één hand netjes verzorgd. Handen zijn toch het visite kaartje ondanks dat de handen het steeds vaker laten afweten en een bepaalde positie aan nemen. Zo zijn cliënten dan ook heel blij als je de tijd neemt voor een goede handverzorging in combinatie met een praatje.
 
4-12-2019
Mijn cliënte wil gebruik maken van de handverzorging en mooie nagellak voor een feestje van een familielid. Mevrouw heeft last van spasme. Hierdoor is het moeilijk om de nagellak goed aan te brengen. Ik geef haar van te voren een handmassage wat haar een goed gevoel geeft maar de handen blijven onrustig. Het is mijn cliënt goed bevallen en maakt een vervolgafspraak. De volgende keer waren de handen nog onrustig maar wel beter te behandelen. Sindsdien masseer en verzorg ik haar handen regelmatig om de paar weken. Haar handen zijn nu helemaal rustig en van spasme in de handen is nu helemaal geen sprake meer. Mijn cliënte durft me nu een kopje koffie aan te bieden en loopt zelf met het dienblad en het kopje blijft vol.
 
23-11-2019
Mijn cliënte belde voor nagelverzorging. Haar nagels waren broos, slechte nagelriemen en haakjes aan haar nagels. Er komen vervolg afspraken en de nagels worden steeds beter. De panty's kunnen weer aan zonder direct een haal door de scherpe nagels. Op een gegeven moment stond de koffie al klaar, had ze zelf al haar nagels verzorgd en moest er alleen nog maar een kleurtje op. Zo zegt mijn cliënte "gezellig, zo hebben we meer tijd om te praten".
 
12-10-2019
Bij een slechtziende cliënte kom ik voor een gezichtsbehandeling elke zes weken. Het is dan een kleine moeite om even haar nagels bij te werken. Ze probeert het zelf maar ze ziet het niet. Mijn cliënte is elke keer weer zo dankbaar. Ondanks dat de nagelverzorging een kleine moeite is betekent het in combinatie met een praatje zoveel voor iemand. Hoe iets kleins ineens heel groot van betekenis kan zijn......

27-08-2019
Daar zit je dan stilletjes in een hoekje. Bijna niemand heeft door dat je daar werd neergezet in je rolstoel. Je leeft in je eigen wereldje maakt geen enkel geluid, maar toch weet je mijn aandacht te trekken. Telkens weer werp ik een blik op je. Je blijft onveranderd zitten. In dezelfde ruimte wordt er gepraat, gelachen, koffie gedronken en is er het momentje aandacht voor iedereen afzonderlijk. Dan komt iemand je hondje brengen. Heel even verschijnt daar een kleine glimlach op je gezicht. Het moment is daar dat ik bij je kom zitten. Eindelijk heb ik daar de verdiende aandacht voor jou.

Ik vraag of ik je mag aanraken/masseren. Aansluitend vraag ik of het goed is of ik het hondje mag aaien en aan het hondje vraag ik of ik jou mag aanraken. Er verschijnt een klein glimlachje op je gezicht en knikt. Het is goed dat ik je hand in mijn hand sluit. Op die manier maken we kennis.Je knikt weer en laat het toe dat ik je koude hand begin te masseren. Langzaam begint jouw hand op te warmen en je begint onverstaanbaar te brabbelen. Ik sluit mijn handen om je heen en vraag of je het fijn vond. Er komt een brede glimlach en ik vraag verder naar je hondje of hij luistert, stout is en wel eens in huis poept. Ineens antwoord je verstaanbaar. Ik vraag aan het hondje of hij aan de andere kant wil gaan zitten zodat ik jouw andere hand kan masseren. Het mag en ik masseer zachtjes de andere hand.

Als ik klaar ben leg ik het hondje weer in jouw armen.
Je knuffelt het hondje, en zakt daarna rustig in slaap in je rolstoel op een rustige plek in een hoekje tot je weer naar je kamer wordt gebracht.
Zorg en Ontspanning
© Zorg en Ontspanning | KVK nummer 17235904
Terug naar de inhoud