Zorg en Ontspanning
Zorgmassages in de ouderen-, oncologische-, en palliatieve zorg
Zorgmassage, de aanraking die raakt.......
Title
Ga naar de inhoud

Blog: Muziekkeuze zorgmassage bij dementie

Zorg en Ontspanning > Blog


Met de juiste muziekkeuze tijdens een massage bij dementie, raak je een gevoelige snaar...het lichaam maakt een innerlijke dans en ontspanning volgt!

Het is weer tijd om nieuwe afspeellijsten te maken of aan te passen voor mijn cliënten. Als je aan massage en muziek denkt dan denk je aan zen-muziek. Heerlijke muziek om bij te ontspannen. Als het geen zen-muziek is dan wordt er vaak licht klassieke muziek op de achtergrond gedraaid. Deze muziek kan ook juist averechts werken waardoor het onrust opwekt.

Als je met cliënten werkt die niet meer in staat zijn om verbaal aan te kunnen geven wat ze aanspreekt dan is het extra belangrijk op andere signalen te letten. Het wil namelijk niet zeggen dat als er gesproken wordt het daadwerkelijk klopt wat er bedoeld wordt. De lichaamstaal speelt een hele belangrijke rol!
Zo heb ik dan een ook een brede afspeellijst met zen-muziek, licht klassieke muziek, Nederlandstalige muziek, oud Hollandse muziek, kinderliedjes, Franse chansons tot alledaagse muziek. Soms levert muziek te veel prikkels op of zingen we a capella om het vertrouwen te winnen.
Muziek is zo sfeerbepalend, en in combinatie met geur beleving en aanraking maakt het vaak veel los.....
Even terug in de tijd, mogen voelen, bewust wording.....

Het gaat stromen...er ontstaat het gevoel dat je er mag er Zijn!!

Kaberi Bosgoed (Zorg en Ontspanning)

11 januari 2019


Zorg en Ontspanning
© Zorg en Ontspanning | KVK nummer 17235904
Terug naar de inhoud